Forme de turism alternativ

Formele de turism alternativ combină variate produse și servicii de turism, care se diferențiază de turismul de masă atât prin organizare cât și prin resursele umane implicate. Principalele ramuri ale turismului alternativ sunt turismul rural, ecoturismul, turismul de aventură, turismul tematic – conectat cu patrimoniul cultural și istoric, religios, viticol, culinar și etnografic.


  • Turismul rural sau Agroturismul sunt modificări ale turismului alternativ. Originea acestuia are o legătură strânsă cu reconstruirea postbelică a Europei de Vest și în special a Franței, unde migrația la oraș este limitată, revitalizarea rurală fiind realizată prin facilitarea inițiativelor fermierilor în domeniul turismului. Turismul rural este caracterizat ca fiind un sejur în mediul rural,  caracterizat prin accesul la o fermă și interacțiunea cu localnicii. Aceste sejururi pot face parte a unei călătorii tur-retur, excursie de un weekend sau o ședere mai lungă. În toate cazurile, turistul se așteaptă să participe în activitățile zilnice ale localnicilor – de la adunat fructe și legume din fermă, gătitul de mâncăruri tradiționale, celebrarea de sărbători locale până la urmărirea sau învățarea de meșteșuguri tradiționale sau tradiții folclorice și agricole. De cele mai multe ori, aceste activități sunt combinate cu alte practici turistice precum drumeții, ciclism, călărie, vizitarea de mănăstiri, muzee, situri arheologice sau alte repere.
foto - infotravelromania.ro

În Mărginime (Sibiu) | foto – infotravelromania.ro

foto - visitmaramures.ro

Ecoturism  (Maramureș) foto – visitmaramures.ro

  • Ecoturismul a apărut la mijlocul anilor 80, când oamenii au început să călătorească în locuri îndepărtate, în special în rezervații naturale. Acest tip de turism se parctică în locuri cu natură nederanjată de mâna omului și își propune să protejeze mediul înconjurător și ajutarea la ridicarea nivelului de trai al populațiilor locale. Se bazează pe observarea naturii și formează o nouă legătură între operatorii de turism, agențiile de turism, comunitățile locale, asociațiile, zonele protejate, comunitățile științifice șamd. Printre scopurile ecoturismului se numără și minimalizarea impactului negativ al turismului asupra mediului înconjurător, informarea turiștilor despre reglementările locale, participarea la programele de conservare naturală regională și influențarea comportamentului vizitatorilor. Cele mai diverse programe de ecoturism se desfășoară în țări cu o biodiversitate bine conservată și cu parcuri naturale bine administrate, respectiv comunități locale cu tradiții bine conservate
  • Turismul de aventură este o combinație de noi practici turistice dominate de relația turistului cu natura. Tipul acesta de turism diferă de la anotimp la anotimp și își are adepții printre tinerii și oamenii care lucrează în medii stresante, dar și printre cei care își concep vacanțele ca pe un eveniment în care sunt activi. În ultima vreme, turismul de aventură a câștigat teren în fața altor tipuri de turism de masă sau alternativ și datorită dorinței oamenilor de a-și petrece timpul liber înconjurați de natură. Dinamica de dezvoltare a acestui sector al turismului alternativ este cea mai rapidă la nivel mondial și, din fericire, România dispune de o mare diversitate de resurse pentru dezvoltarea acestuia.
  • Turismul tematic este reprezentat de traseele turistice cu tematici particulare, cum ar fi Drumul brânzei din Mărginimea Sibiului (tradiția păstoritului), Poveștile Măcinului din Parcul Național Munții Măcinului (istoria, fauna, flora Dobrogei), Satu Mare – izvor de sănătate, în localitățile balneare din județul omonim (turismul balnear și de sănătate) sau Bucovina tradițională, traseu ce cuprinde vizitarea mănăstirilor din Bucovina aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO (religios/etnografic). În județul Arad, acest tip de turism este reprezentat sau ar putea fi reprezentat de trasee turistice realizate pe Drumul Vinului, Circuitul cetăților arădene, Circuitul bisericilor de lemn de pe Valea Mureșului șamd.
Plantație de viță de vie pe Valea Mureșului (Arad) foto - Blog Arădean

Plantație viticolă pe Drumul Vinului (Valea Mureșului, Arad)
foto – blogaradean.wordpress.com

en_GBEnglish (UK)