Aradul, cartografiat manual

În toamna acestui an, Cristian Cazacu – un elev din Focșani, pasionat de geografie și cartografie, a realizat pentru Asociația Turism Alternativ, o hartă a municipiului Arad. Scopul creării acesteia este aderarea orașului la rețeaua de hărți USE-IT Europa, o rețea ce cuprinde peste 40 de orașe de pe întregul continent.

Proiectul Use-It presupune realizarea de către localnici a unei hărți non-comerciale, cu informații relevante adresate în special tinerilor călători. Cei care coordonează și editează proiectul sunt complet independent și nimeni nu plătește pentru a apărea pe această hartă. Realizarea proiectului se împarte pe mai multe etape, printre care strângerea datelor cu character informational relevante despre locurile oferite de oraș tinerilor călători, unde își pot petrece timpul și unde pot interacționa cu localnicii.

Poate cel mai important aspect ala cestui proiect este faptul că harta Aradului, odată realizată și acceptată în rețea, va fi distribuită în cele peste 40 de orașe member USE-IT. În momentul în care membrii Asociației Turism Alternativ au luat hotărârea să înceapă munca la proiect, prima opțiune pentru realizatorul hărții a fost Cristian Cazacu. Pentru cei care nu îl cunosc pe Cristian, tânărul din Focșani, vi-l vom prezenta în rândurile ce urmează.

La vârsta de trei ani, a învățat singur alfabetul – de curiozitate. La opt ani a desenat prima hartă din viața lui, harta Chinei, dar își amintește că încă de pe la cinci ani începuse să lucreze la o hartă a României. În fruntea lucrărilor sale se află, însă, o hartă a lumii, mare de 21 de metri pătrați, la care a lucrat mai bine de un an, efortul fiindu-i apreciat până și de cei de la Guiness World Records, harta făcută de Cristian fiind cea mai mare hartă handmade din lume.

În 2012, harta a fost expusă la Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București, iar la realizarea acesteia, Cristian spune că a folosit coli de flipchart, markere, linear, radieră – „nimic deosebit”, însă a avut tot timpul alături atlasul de geografie, pentru consultare.

Când harta a fost data jos din locul în care fusese expusă la Facultatea de Geografie, lui Cristian i s-a conferit titlul de „Cel mai tanăr cartograf”, datorită aptitudinilor sale de redare fidelă a realităţii geografice, diplomă ce a fost înmânată de către Decanul Facultăţii de Geografie, doamna conf. univ. dr. Laura Comănescu.

Harta Aradului, realizată de către Cristian, are dimensiunile de 60×85 cm și va fi utilizată în implementarea în Arad a proiectului Use-IT de către Asociația Turism Alternativ. Pe lângă această hartă a Aradului și harta expusă în 2012 la București, Cristian Cazacu a mai realizat o serie de alte hărți, printre care și hărți ale unor regiuni sau țări precum Crimeea, Donetsk, Luhansk, Odesa, Kalingrad, China, SUA, Mexic, Australia, Canada, Regatul Unit al Marii Britanii, Rusia, Filipine, America de Sud și America de Nord, Județul Vrancea, Japonia, Italia, Antarctida, Turkmenistan și harta batimetrică a Mării Negre.

Cristian Cazacu și Mario Csipai, președintele Asociației Turism Alternativ

Cristian Cazacu și Mario Csipai, președintele Asociației Turism Alternativ

en_GBEnglish (UK)